Ψυχοθεραπεία

Κατανοώντας την Ψυχοθεραπεία

Για όλους μας, υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας που αισθανόμαστε μπερδεμένοι, βιώνουμε μια δυσφορία, ή δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε. Η θεραπεία μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και της συναισθηματικής μας δυσκολίας. 

Μέσω της θεραπευτικής διαδικασίας, μπορούμε να ανακαλύψουμε τι μας κρατάει πίσω, να αλλάξουμε παλιά μοτίβα συμπεριφορών και να βρούμε νέους τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης των δυσκολιών μας. Αυτό οδηγεί σε καλύτερες αποφάσεις, μας βοηθά να έχουμε περισσότερο έλεγχο στη ζωή μας και βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση μας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει;

Κάποιοι μπορεί να έχουν μια σαφή εικόνα του τι χρειάζονται ως βοήθεια, αλλά για πολλούς είναι συνήθως δύσκολο να ορίσουν τα δυσφορικά τους συναισθήματα ή να κατανοήσουν τα προβλήματα τους. Πολλοί άνθρωποι φθάνουν στο χώρο της θεραπείας με την ερώτηση: “αισθάνομαι ότι κάτι πηγαίνει λάθος, αλλά τι;” ή  “τι είναι αυτό που μου συμβαίνει;” ή  δηλώνουν “δυσκολεύομαι να περιγράψω αυτό που αισθάνομαι”.

Όποια και αν είναι η ρίζα ή ο ορισμός του προβλήματος, συχνά υπάρχουν κάποια ενδεικτικά σημάδια τα οποία δηλώνουν ότι η θεραπεία θα μπορούσε να είναι πολύ βοηθητική. 

  • ένα υπερβάλλον, αφόρητο αίσθημα λύπης
  • δυσκολίες στη συγκέντρωση ή στην περάτωση των καθημερινών δραστηριοτήτων
  •  υψηλά επίπεδα άγχους
  •  αίσθημα αβοηθησίας / απελπισίας
  • δυσκολίες στον ύπνο
  • αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
  • σωματικά συμπτώματα μη ιατρικής παθογένειας
 Αν και όλες αυτές οι παραπάνω δυσκολίες αποτελούν πρόβλημα, δεν είναι πάντα αυτές το “πρόβλημα”. Συχνά είναι το αποτέλεσμα ενός βαθύτερου ζητήματος, ριζωμένου στο ασυνείδητο μας. Διερευνώντας τις εμπειρίες και τα συναισθήματα μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο, δίνεται χώρο σε αυτές τις ασυνείδητες σκέψεις ή συγκρούσεις να αναδυθούν. Αυτό μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη ανακούφιση από την εσωτερική δυσφορία, αλλά και μια ενισχυμένη επίγνωση του τι βιώνει κανείς, η οποία μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη θετική αλλαγή, καθώς το άτομο ανακαλύπτει νέους τρόπους διαχείρισης καταστάσεων και συναισθημάτων.
 
Το περιεχόμενο των συνεδριών εξαρτάται από το τι φέρνεται εσείς στη θεραπεία αλλά και από τη φύση και τη σοβαρότητα των ζητημάτων σας. Η ψυχοθεραπεία και η ψυχολογική υποστήριξη περιλαμβάνει ενεργή ακρόαση των ανησυχιών σας και αμοιβαία συνεργασία για την ύφεση αυτών. Δεν περιλαμβάνει, ωστόσο συμβουλές για το πως να ζήσετε εσεις τη ζωή σας ή κριτική στις αποφάσεις που εσείς επιλέγεται να πάρετε.

Ξεκινώντας το ταξίδι...

Η πρώτη επαφή

Το να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία αποτελεί μια σημαντική και θαραλλέα απόφαση. Είναι πολύ σύνηθες να αισθάνεται κανείς ανήσυχος γύρω από την έναρξη της ψυχοθεραπείας, όπως ίσως και σε κάθε νέο ξεκίνημα. Η πρώτη επαφή μπορεί να δημιουργεί ανακούφιση αλλά παράλληλα και άγχος. Το να γνωρίζει κανείς τι να περιμένει μπορεί να βοηθήσει να είναι πιο προετοιμασμένος και λιγότερο αγχωμένος για την επικείμενη συνάντηση.

 

Οι πρώτες δυο με τρεις συνεδρίες είναι διερευνητικές και διαρκούν 50-60 λεπτά. Εισάγουν το άτομο στη θεραπευτική διαδικασία, στο πως είναι να δουλεύουμε μαζί, και στόχο έχουν να κατανοήσουμε μαζί τις δυσκολίες που οδήγησαν στην αναζήτηση της θεραπείας. Η δομή των διερευνητικών συνεδριών  είναι διαφορετική από τις θεραπευτικές συνεδρίες. Πιθανά θα ρωτώ κάποιες ερωτήσεις γύρω από τα θέματα που σας απασχολούν αλλά και το πως θα θέλατε να είστε μετά τη θεραπεία. 

Οι πρώτες αυτές συνεδρίες θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν η θεραπεία θα μπορούσε να είναι βοηθητική για εσάς, να συζητήσετε κάθε ανησυχία που μπορεί να έχετε και σας επιτρέπουν να αποφασίσετε εάν θα νιώθετε άνετα να δουλέψετε μαζί μου. Είναι επίσης βοηθητικές και για μένα, αρχικά να σας γνωρίσω καλύτερα, αλλά και να αποφασίσω αν είμαι κατάλληλη θεραπεύτρια για σας. Στο τέλος αυτών των συνεδριών επομένως μπορούμε να αποφασίσουμε από κοινού εάν θα συνεχίσουμε τη θεραπευτική μας συνεργασία.

 

Όλοι έχουμε πολλά διαφορετικά κομμάτια στην προσωπικότητα μας, κάποια θα θέλαμε να τα κρύψουμε και άλλα να τα φανερώσουμε. Πολλοί θεραπευόμενοι κρύβουν πολλά τους κομμάτια, ειδικά στις πρώτες συνεδρίες είτε λόγω του φόβου ότι θα επικριθούν, είτε ότι θα ντροπιαστούν. Το ξεκίνημα της ψυχοθεραπείας έχει να κάνει με την επένδυση στον ίδιο τον εαυτό μας και το μέλλον. Επομένως με το να μιλήσει κανείς ανοιχτά και με ειλικρίνεια για τα βιώματα και τα συναισθήματα του, δεσμεύεται στο πιο αναπόσπαστο κομμάτι του θεραπευτικού ταξιδιού.